VocalFest 2022 "Together Again!" — Sheraton Parsippany SCHEDULE OF EVENTS with Class Descriptions

TIME	ACTIVITY	ROOM	DESCRIPTION
Friday, 10/21/22			
4:00 PM	Registration Opens	Grand Foyer	
5:00 PM	Boutique Open (5pm-10pm)	Troy Hills	
5:00-5:45 PM	Regional Faculty Class (45 min): Group Vocal Instruction (GVI) with Katie Blackwood	Grand Ballroom	Participants are invited to engage in an interactive vocal lesson. The lesson topic will be guided by the participants.
6:00 PM	Quartet Meeting with Sharon Vitkovsky	Location to be announced on-site	This meeting is for members of Region 15 registered quartets.
6:00 PM	DCP and ACP Testing	Location to be announced on-site	Members in the DCP and ACP programs can complete their testing.
7:00-8:00 PM 8:00 PM	Regional Song: Cheers Welcome and Jim Henry Class 1 (1 hour): SKILLS THAT EVERY CHORUS SINGER SHOULD MAKE SECOND NATURE	Grand Ballroom	In the course of learning a piece of music for performance, a chorus singer is flooded with things to remember. Trying to learn and integrate all those elements can be daunting, frustrating, and even defeating. The moment you focus on one, the others fly out the window. If the singer could perform the most foundational skills almost subconsciously, their mind would be free to concentrate on elements that are more nuanced and song-specific. This session will list and prioritize those foundational skills and provide ideas on how to engrain them.
8:15-9:00 PM	Break (15 min) VocalFest Chorus Rehearsal #1 (45 min): That's What Friends Are For	Grand Ballroom	Attendees are invited to participate or observe this first rehearsal. Participants are asked to learn <i>That's What Friends Are For</i> in advance. Chorus will perform Saturday night.
8:15-9:00 PM	Regional Faculty Class (45 min): Tag Singing! with Stephanie Ofshinsky		Learn the tags in our regional tag library.
8:15-10:00 PM	Directors' Meeting with Jim Henry	Location to be announced on-site	This meeting is for Region 15 directors only.
9:00-9:45 PM	Quartet Chorus Rehearsal #1 (45 min): Happy Together [Sharon Vitkovsky]	Grand Ballroom	All members of registered quartets who have learned the song <i>Happy Together</i> are invited to participate. Chorus will perform Saturday night.
9:00-9:45 PM	Regional Faculty Class (45 min): Group Vocal Instruction (GVI) with Marilyn Block: "Resonance and why we need to match it!"	Room to be announced on-site	Participants are invited to engage in an interactive vocal lesson
9:45 PM	Break (15 min)		
10:00 PM	Quartet Showcase and Tag Singing (1 hour)	Grand Ballroom	Registered quartets have been invited to perform. Performances will be followed by informal tag singing.
	Saturday, 10/22/22		
	Breakfast on your own		
All day	Boutique Open (8am-5pm)	Troy Hills	
8:00 AM	Registration Opens	Grand Foyer	
8:00 AM	Blue Notes Breakfast & Rehearsal	Location to be	All members of the Blue Notes (Quartet Champion Chorus) are invited.
		announced on-site	
9:00 AM	Welcome and Roll Call with Jean Schoenlank and Evelyn Langenstein	Grand Ballroom	
9:15 AM	Jim Henry Class 2 (1 hour): I LOVE TO RING 'EM: SUBLIME INTONATION AND HOW TO ACHIEVE IT	Grand Ballroom	A discussion about horizontal (staying in key) and vertical (locking the chord) tuning. Of course, we'll talk temperaments and highlight harmonics, but we'll also find out what factors besides fundamental pitches figure into great intonation. For example, how is intonation affected by balance, synchronization, vowel agreement, breath management, and timbre. Most importantly, we'll offer techniques you can use with your chorus to help achieve that elusive but magical "lock and ring."
10:15 AM	Break (15 min)		
10:30 AM	Song by Harmonics Quartet Jim Henry Class 3 (1 hour): A KINESTHETIC APPROACH	Grand Ballroom	We will incorporate movement as physical metaphors to develop skills such as tuning, articulation, vocal support, choral blend, and interpretation. Find out what peanut butter, old windows, rubber bands, beach balls, magic markers, ski lifts, taffy, and onion skins have to do with choral music.
11:30 AM- 12:15 PM	Quartet Chorus Rehearsal #2 (45 min): Happy Together [Sharon Vitkovsky]	Grand Ballroom	All members of registered quartets who have learned the song <i>Happy Together</i> are invited to participate. Chorus will perform Saturday night.
11:30 PM	Break / Lunch on your own		
12:00 PM	Team Coordinators' Lunch with Lori Britt Horvath	Location to be announced on-site	All Region 15 Chorus Team Coordinators/Presidents are invited.
12:00 PM	Directors' Lunch with Jeanne Elmuccio	Location to be announced on-site	All Region 15 Chorus Directors are invited.
1:15 PM	VocalFest Chorus Rehearsal #2: That's What Friends Are For Directed by Jim Henry	Grand Ballroom	Attendees are invited to participate or observe. Participants are asked to learn <i>That's What Friends Are For</i> in advance. Chorus will perform Saturday night.
1:15 PM	Regional Faculty Classes (1 hour each - Choose One): • Basic Music Literacy - Jeanne Elmuccio • Storytelling through Face & Movement - Alexis DePersia-Norelli • Breathing Basics - Carolyn Schmidt • The Magic of Qi Gong for Physical Warmups & More - Rhonda Spoelstra • How to Sing Bass! - Jeannie Froelich • How to Sing Lead! - Susan Schuman • How to Sing Lead! - Susan Schuman • How to Sing Lead! - Susan Schuman • Tag Singing (regional tag library) - Stephanie Ofshinsky	Rooms to be announced on-site	Regional faculty members offer a variety of classes.
2:15 PM	Break (15 min)		
2:30 PM	Song by Elixir Quartet Jim Henry Class 4 (1 hour): SUSTAINING VOCAL ENERGY, PHYSICAL EXPRESSION, & POSTURE	Grand Ballroom	
3:30 PM	Break (15 min)		
3:45 PM	Regional Faculty Classes (1 hour each - Choose One): - Basic Music Literacy - Jeanne Elmuccio - Storytelling through Face & Movement- Alexis DePersia -Norelli - Breathing Basics - Carolyn Schmidt - The Magic of Qi Gong for Physical Warmups & More - Rhonda Spoelstra - How to Sing Bass! - Jeannie Froelich - How to Sing Lead! - Susan Schuman - How to Sing Tenor & Baritone! - Harriette Walters	Rooms to be announced on-site	Regional faculty members offer a variety of classes.
	Tag Singing (regional tag library) - Stephanie Ofshinsky		+
4:45 PM	Break	1	- I

4:45 PM	Riser rehearsals: HCC - 4:50-5:20 LOC - 5:20-5:50 [Chorus gathering/rehearsal rooms available from 5:00-10:00PM - locations to be announced]	Grand Ballroom	
6:00 PM	Happy Hour	Grand Foyer	
7:00 PM	Regional Dinner (included with Registration Packages A, B, and D)	Grand Ballroom	
8:00 PM	Saturday Night Show & Celebration of International Competitors VocalFest Chorus Quartet Chorus Harmony Celebration VOCE/Harmony Illuminate Liberty Oak Distribution of love gifts for international competitors in Phoenix End-of-Show Regional Song: How We Sang Today	Grand Ballroom	
	Prep and holding area for performers	To be announced on- site	
10:00 PM	Informal Tagging Time	Grand Foyer	
	Sunday, 10/23/22		
8:30 AM	Breakfast (included with Registration Package A)	Grand Ballroom	
9:45 AM	Welcome and Regional Song: Tuxedo Junction	Grand Ballroom	
10:00 AM	Jim Henry Class 5: ON THE RISERS WITH JIM HENRY (1 hour)	Grand Ballroom	All attendees are invited to participate or observe. Those on the risers will engage in warm-ups with Jim and learn how he works a song (Harmonize the World) while directing a chorus.
11:00 AM	Closing & Regional Song: Let There Be Peace on Earth	Grand Ballroom	